tjäna pengar på shopping

Handla vin på nätet

Försäljning inom den vanliga detaljhandeln tappar under tiden E-handeln ökar hela tiden.

Numera handlar vi inte bara elektronik, datatillbehör och kläder på nätet. Matkassarna blir också mer och mer vanligt inom E-handeln och nästa område kanske är att man slutar släpa på tunga kassar med vin. Det här har även fått Systembolaget att börja utreda möjligheten med hemleverans.

Det finns redan idag ett par aktörer på marknaden som är pionjärer på detta område och som erbjuder försäljning av viner som tillverkas i små kvantiteter och ofta har exklusiva märken som levereras direkt hem till dörren. Ett av företagen är handlavin.se som är en vinbutik på nätet som specialiserat sig på viner ifrån landet Österrike. Österrikes odlingsareal är liten och det är cirka 1 % av alla viner som säljs globalt som kommer från det lilla vinlandet. Landet har ett fantastiskt klimat för både röda viner,vita viner liksom dessertviner men har ofta svårt att finnas på hyllorna i stora butikskedjor.

De stora butikskedjorna har ofta krav på extremt stora kvantiteter och här kan vinbutikerna på nätet erbjuda viner från vingårdar som lägger väldigt mycket krut på kvalitet istället för kvantitet.

Vinerna från dessa vinbutiker säljer sina viner inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms. Detta är endast möjligt genom att man har varulagret utanför Sveriges gränser. Det är nämligen så att Systembolaget har monopol i Sverige men inte inom EU. Men med dagens spedition får man ovanligt snabbt leverans av sina viner. Det är dock viktigt att kontrollera att butikerna säljer sina drycker inklusive skatter, då det även finns tyvärr ”oärliga” aktörer på marknaden som bygger sin affärsidé på att sälja öl, vin och sprit med otroligt låga priser i jämförelse med vad vi är vana vid i Sverige. Man kan snabbt räkna ut att dessa butiker INTE betalar svensk alkoholskatt och inte heller svensk moms något som kan ställa till problem då tullen har en tendens att stoppa leveranser från dessa butiker och kräva dig som mottagare på skatt och moms.

Tack till Peder Molin (@handlavin) från Handlavin.se att jag fick ställa lite frågor om hur det fungerar att handla vin på nätet.